Home Page | Site Map | Partners | Treatment centers | About Us | Contact | Blog | My story  
 
 
 
 
Dependenta de alcool

= Informatii cu caracter general =
  ^Set language^     www.alcoolism.org - Lantul terapeutic - articol -        
Lantul terapeutic in tratamentul dependentei de alcool

Tratamentul dependentei de alcool este un proces complex si de durata in care sunt implicati, alaturi de persoana dependenta si familia acestuia, o serie de specialisti din domenii diferite: medici, psihologi, asistenti sociali, dependenti abstinenti, preoti, fosti dependenti cu stagii lungi de abstinenta.

Etapele lantului terapeutic al tratamentului dependentei de alcool sunt:

1. Etapa de contact;
2. Etapa de dezintoxicare;
3. Etapa de cura terapeutica;
4. Etapa de postcura.

1. Etapa de contact

Este primul pas facut spre tratament.
In aceasta etapa uneori cosumatorul insusi si mai ales familia acestuia cauta informatii despre medici, psihologi, grupuri de sprijin, clinici si centre de specialitate pentru tratamentul alcoolismului.
In aceasta etapa, specialistul in dependente realizeaza in colaborare cu pacientul si familia acestuia, evaluarea psihologica a bolnavului, evaluarea severitatii dependentei, evaluarea situatiei socio-familiale, clarificarea motivelor invocate de pacient pentru a renunta la consumul de alcool. Este o etapa de evaluare a gradului de dependenta.
In functie de rezultatele evaluarii, specialistul in adictii (psiholog, medic, preot, asistent social, etc) propune pacientului si familiei sale alternative de tratament.
Aceasta etapa se poate desfasura in centre de consiliere ambulatorii si stationare sau in cadrul grupurilor de suport.

2. Etapa de dezintoxicare

In cazurile in care se evidentiaza o dependenta de alcool severa se recomanda cu precadere parcurgerea etapei de dezintoxicare.
Aceasta etapa este o etapa a tratamentului organismului, o etapa in care se urmareste vitaminizarea si mineralizarea corpului, eliminarea alcoolului si altor compusi chimici din sange care sustin dependenta fizica si are ca scop diminuarea sevrajului.
De obicei, persoanele dependente de alcool se hotarasc sa faca ceva pentru a se lasa de baut cand deja dependenta lor este ajunsa in fazele critice sau cronice ale bolii, iar intreruperea consumului este insotita de regula de fenomene severe de sevraj: psihoze, halucinatii, delirum tremens. Acestea il fac pe consumatorul de alcool inapt fizic si psihic pentru a participa la sedintele de psihoterapie individuala sau de grup.
Aceasta etapa se desfasoara in cadrul sectiilor de psihiatrie ale spitalelor deoarece este nevoie de o supraveghere medicala de specialitate stricta.
Dupa parcurgerea acestei etape se considera ca pacientul are capacitati fizice si psihice suficiente pentru a incepe psihoterapia.

3. Etapa de cura terapeutica

Terapia dependentei de alcool urmareste schimbarea atitudinii consumatorului fata de responsabilitati, sarcini, greutati, sentimente neplacute, frustrari, astfel incat persoana dependenta sa trateze aceste situatii cu maturitate, fara sa apeleze la consumul de alcool.
Aceasta etapa are ca scop demontarea si eliminarea dependentei psihice. Se urmareste consolidarea motivatiei de mentinere a abstinentei, imbunatatirea comunicarii si diversificarea modalitatilor de expresie a afectelor, emotiilor si sentimentelor, reconstructia stimei de sine, intelegerea mecanismelor dependentei, invatarea metodelor prin care se mentine abstinenta si se evita recidiva.
Etapa de cura psihotarapeutica a dependentei de alcool se desfasoara in centre ambulatorii sau stationare prin sedinte de terapie individuala si de grup.

Trebuie mentionat ca terapia de grup este instrumentul de baza in tratamentul dependentelor atat in centrele de consiliere cat si in cadrul grupurilor de sprijin AA.

4. Etapa de postcura

Cele mai mari sanse de succes terapeutic le au pacientii care s-au hotarat sa faca o terapie pe termen lung, pe care o incheie, dupa care se ataseaza unui grup de intrajutorare.
Etapa "grupului de sprijin" reprezinta perioada in care abstinentul de alcool participa voluntar la sedintele teraputice organizate de fostii cosumatori - actuali abstinenti.
Prin participarea la grup a persoanelor cu aceeasi problema se stimuleaza capacitatea de autovindecare a fiecarui membru al grupului, discutandu-se sincer, deschis, despre avantajele si dezavantajele abstinentei, despre recidiva, dezamorsarea mecanismelor dependentei psihice, traversarea recidivei si factorii de risc care pot precipita producerea ei.
Din punct de vedere statistic 70,5% dintre pacientii care au frecventat un grup postcura raman abstinenti fata de numai 45,5% dintre cei care n-au contactat un asemenea grup.
Pe termen lung raman abstinenti circa 50% dintre pacientii unei clinici de recuperare cu terapie de lunga durata. Alti 15% au o recidiva din care isi revin prin propriile forte.


Prin comparatie, daca s-ar aplica aceleasi etaloane severe la verificarea masurii in care s-a schimbat viata unui cardiac sau a unui diabetic de exemplu, in comparatie cu a unui alcoolic, am inregistra mult mai multe recidive. Recidiva alcoolicului este insa mai evidenta deoarece au loc modificari de personalitate si este mult mai dramatica.

Articole


Video

  CONTACT  

Yahoo Messenger

Skype
My status

  online  

        Cautati & Tineti legatura & Distrati-va & Sprijiniti-ne = DESCARCATI BARA NOASTRA DE UTILITATI =        
  By LucasWebNet     copyright © 2009 alcoolism.org        
Home Page | Site Map | Partners | Treatment centers | About Us | Contact | Blog | My story
Articles | Videos | Tests | Advertise on alcoolism.org | Suport Us
Share
eXTReMe Tracker

-